2019. november 14., csütörtök

Utazás haza, közben a Sipote-vízesés és az Alsóvidrai-vízesés megcsodálása - Pünkösdi utazás, 2019. június 6-13.


Elérkezett az Erdélyben töltött utolsó napunk, amit még kihasználtunk, hisz a hazavezető utunk sok szép természeti látnivalóval bővelkedő tájon vezetett végig.

Az Aranyos-völgyén keresztül jöttünk, így útközben meg tudtunk állni először a Sipote-vízesésnél, majd fel tudtuk keresni a gyönyörű Alsóvidrai-vízesést is, aztán tovább az Aranyos völgyében és a Bihar-hágón is gyönyörködhettünk a szebbnél-szebb tájakon....

A felvételek 2019. június 13-án készültek.


Indulás hazafelé Torockóról....


Szemben a Vidalykő


A Sipote-vízesés

Az Aranyosba ömlő Sipote-vízesés az út mentén Alsószolcsvától 3 km-re Borrév felé található.

A vízesés az Aranyos túlsó oldalán ömlik bele a folyóba

Az Aranyos felett egy ivóvizet átvezető cső hidal át...







Tovább Alsóvirda felé





Alsóvidra és a gyönyörű vízesés

Az Érchegységet északról kerülő Kis-Aranyos völgye szemrevaló, békés tájék. Az Alsóvidra községhez tartozó Nemesi falu határában megtörő plató lépcsőjén zuhog le a vízesés.
Az Aranyos völgyéből, ha kelet felől közelítjük meg, akkor Topánfalva után a Mihoești víztározónál kell betérni a Kis-Aranyos völgyébe. Alsóvidra falu után balra tábla is mutatja, hogy merre van a vízesés. Gyalog innen 10 percre van - nagyon keskeny utak vannak a Nemesi faluban, ide nem érdemes kocsival bemenni, mert még megfordulni is nehéz.



A Kis-Aranyos



Tábla is mutatja, hogy merre kell menni

Már közel a vízeséshez...





A háttérben már feltűnik a vízesés



Kisebb vízesések a "nagy testvérük" előtt....






A vízesés már közelebbről...



Kissé misztikus panoráma a vízesésről







Már visszafelé....





Tovább az Aranyos völgyében





Kis pihenő az Aranyos partján...

Még egy rövid pihenő az Aranyosnak e szép szakaszán....


Ismét úton....





A Bihar-hágón

Újabb pihenő és ebéd a hágón, mielőtt nekivágunk a több száz kilométeres útnak Óbudáig....












Az ehhez az úthoz kapcsolódó összes bejegyzés:

9 megjegyzés:

  1. Gyönyörű vidéken jártatok megint. Csodaszépek a fotók.

    VálaszTörlés
  2. Csodálatos ,mesés helyen jártatok!
    Élmény volt nézni a fotókat!
    Sok puszi:ÁGI

    VálaszTörlés
  3. Katalin, én csak most láttam ezt a beszámolódat, hát, elámultam. Itt van, nem messze tőlünk, és például a második vízesésről nem is hallottam eddig. Mindenesetre, addig fogom csűrni-csavarni a dolgokat, hogy egyszer meglátogassuk. ;) :) Köszönöm a gyönyörű képeket, tényleg élmény volt végignézni őket! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Edith! Igen, mi is jártunk már így, hogy ami közel van azt nem ismerjük annyira, mint a távolabbi vidékeket 😊. De egyszer majd látogassatok el ide, mert nagyon szép...

      Törlés
  4. Még annyit, hogy időközben én is indítottam egy utazós blogot, ezen a linken találod: https://utazunknyaralunk.blogspot.com/
    Ezt a kommentet nem muszáj megjelentetned... ;) :D Csak szóltam, hogy tudj róla. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen hogy szóltál, feltettem, hátha másokat is érdeklik a szép tájak 😊. Már belenéztem, de amint lesz időm, vegigolvasom.

      Törlés
  5. Drága Katalin! Végre mi is bejártuk az Aranyos-völgyének egy részét. <3 Láttuk mindkét általad említett vízesést, illetve beiktattunk két barlangot (több is lehetett volna), két vízkeletet (a földből felbukkanó folyók, búvópatakok), meg egy óriási bányakrátert Verespatak közelében (csak más irányból kell megközelíteni). Szóval, hálásan köszönöm az infókat, amiket ide leírtál, mert azóta, amióta olvastam, sokszor gondoltam rá, hogy el kellene már jönni. No, és végül tényleg, addig csűrtem-csavartam a dolgokat, hogy eljutottunk. :D Még nem írtam le a blogra, nem is tudom, hogy mikor lesz rá időm, csak a FB-ra tettem fel néhány képet. Ölellek! És ha idén is itt nyaralnátok, igazán találkozhatnánk egy-két órára, ha Marosvásárhelyt is útba ejtitek! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Edith, nagyon örülök, hogy sikerült eljutnotok az Aranyos-völgyébe, és végigjártátok a szép helyeket. Várom majd a képeket és az úti beszámolódat, ha felkerül a blogodra, biztos jártatok olyan helyen is, ahol mi még nem.
      Köszönjük az invitálást, reméljük egyszer sikerül személyesen is találkoznunk! További szép napokat, kellemes és tartalmas nyarat kívánok, puszillak....

      Törlés