2019. január 21., hétfő

Kirándulás Bélavára mészkősziklái alatt - Nyaralás, 2009. augusztus 3-14.


Torockóra való megérkezésünk másnapján Bélavára csodálatos mészkőszirtjei között, vagy inkább csak azok aljában kirándultunk.

Bélavárát az Aranyos-völgye irányából érhetjük el. Borrév felől jövet Aranyoslonka (Lunca) után 2–3 km-re jobbra kell térnünk, a Podsága (Poşaga)-völgybe, melynek bejárata egy keskeny út, a régi kisvasút viaduktja alatt. Egy gyengébb minőségű úton haladva juthatunk el gépkocsival Felsőpodságába, innen jobbra fordulva indulhatunk tovább a Bélavára-patak völgyében (gyalog vagy gépkocsival), melynek végén magasodnak Bélavára magas mészkősziklái. A csúcs 1348 m magas, idáig mi sajnos ezen a kiránduláson nem értünk el, de 2012-ben újra ellátogattunk ide, amikor teljesen fel tudtunk menni a mészkősziklák tetejéig.

Felsőpodsága felé, nem sokkal azután, hogy egy kolostor mellett elhaladunk, egy elhagyott kőbányát láthatunk jobb kéz felől. Itt érdekes kalcit kristályokat találhatunk. Mi visszafelé álltunk itt meg, és szuvenírként hoztunk is egy-két szép és érdekes darabot.

A felvételek 2009. augusztus 4-én készültek.


Egy móc ház, utunk elején

A Bélavára-patak völgyében haladunk...


Bélavára sziklái....





Ismét egy móc ház
















Aranyos!


Lenyűgöző sziklaformációk...






Egy gyíkocskát is sikerült "megcsípnünk"



Már visszafelé

A friss vízzel csillapítottuk szomjunkat...



Az "ásványbánya" - a fent említett elhagyott kőbánya





Már az autóban ülve kísért minket ez a tehén.....



Az ehhez az úthoz kapcsolódó összes bejegyzés:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése