2019. április 16., kedd

Nyaralás, 2010. július 26. és augusztus 5. között - Látogatás Vargyason, Máthé Ferenc népi fafaragó művész otthonában


Nagyajta után még Vargyasra is ellátogattunk, ahol Máthé Ferenc fafaragó mester otthonát kerestük fel, mely a 442-es számú porta. Hosszasan időztünk Feri bácsinál, aki sokat mesélt nehéz életéről és a vargyasi szokásokról, legendákról valamint a faragott tárgyainak történetéről.

Máthé Ferenc (Ilonka), ősi székely földműves lófő családban született Vargyason, 1927 május 4-én. (A lófő a feudalizmus idején létezett társadalmi rang a székelyek között. A lófők közvetlenül a főszékelyek (primorok) után következtek a hierarchiában.)

"A család kuláklistára került, így nem folytathatta a végzettségének megfelelő gazdatiszti munkát. Sűrűn kellett cserélgetnie munkahelyeit származása és kulák volta miatt, és idősödő szüleit csak úgy tudta segíteni, hogy minden adódó munkát elvállalt. De soha nem tűrte, hogy az élet nehézségei eluralkodjanak felette. Ezt a kommunista rendszer nem nézte jó szemmel: időnként meglátogatta a Securitate. De a nehézségek em tudták megtörni: bebizonyította, hogy az igaz ember képes saját sorsát irányítani, ha kellő elszántság és kitartás van benne. Beszélgetéseinek során sokszor kijelentette, hogy a régi rendszer alatt sok gyenge lelkű ember behódolt a hatalomnak, akik vétettek embertársaik ellen, és ellene is sokan. Csalódottan mondta, hogy ezek az emberek most is közöttünk élnek, környezetük ismeri őket... " 
"Csak a műhelyében érezte magát boldognak és szabadnak – nyilatkozta. Feleségével tisztességben, szeretetben éltek 35 év boldog házasságot, két gyermeket neveltek, akik ma már felnőttek."

Sajnos Feri bácsi azóta, 2015-ben elhunyt. A fenti idézetek a nekrológból valók. A teljes írás itt olvasható.

A felvételek 2010. július 31-én készültek.


Az első szobrot még az udvaron fényképeztük, aztán bementünk a házba...

A sok faragott tárgy, egyik szebb mint a másik, és mindegyikhez egy külön történet fűződik

Máthé Ferenc miközben mesél nekünk

A Gátkötők és a Vas-székely fába faragott legendája
Egy művészien megfaragott szék...
Önarcképe fiatal korából, amikor tengerészként szolgáltEgy szépen megfaragott pad háttámlája...Ehhez hasonló faragott csillárjai megtalálhatóak sok erdélyi templomban

Pásztorbotok faragott fejjel...


Falusi történetek...Végül a kapu, ahol bementünk - a művész cégtáblájával és saját maga által faragott kapujával...


...és ahol kijöttünk, a bejárati kapu az udvarból nézve - egy népi bölcsességgel díszítve.
Az ehhez az úthoz kapcsolódó összes bejegyzés:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése