2019. január 27., vasárnap

Nyaralás, 2009. augusztus 3-14. - A Detonáta csodálatos bazalttengere és Verespatak


Ezen a napon az Erdélyi-érchegységben túráztunk. Délelőtt a Detonátához kirándultunk el, utána délután pedig Verespatakot kerestük fel.

A felvételek 2009. augusztus 5-én készültek.


A Detonáta Bucsonynál 

Bucsony község területén található a Detonáta (1258 m magas hegycsúcs), mely híres természeti érdekesség: a hegycsúcs közelében mintegy 100 méter magas óriási bazaltoszlopok merednek az égnek, körülbelül 400 méter hosszú, függönyszerű falat alkotva. Környéke természetvédelmi terület.

A Detonátát Bucsonyból közelítettük meg. A templom mellett egy román nyelvű táblán láttuk a feliratot, hogy Detunata 2,5 km, 45 perc, de ennyi idő alatt csak erős iramban lehetett volna odaérni. Nekünk sokkal több volt, de szerencsésen odataláltunk, s ott nagy élmény volt a szanaszét heverő bazaltoszlopok között bukdácsolni.😊

Kilátás útközben
Az első bazaltoszlopokkal már az erdőben találkozunk....


A 400 m széles 100 m magas bazaltfal

Az erdőből kibukkanva megpillantottuk a kazalszerűen elhelyezkedő oszlopokat

A bazalt kőtenger....Háttérben ismét a bazaltfal....


Közelebbi kép a bazaltfalról
Egy kőasztal

A fenyők közt a bazalthegy csúcsa látszik
Verespatak

Az akkori, a 2009-es ismeretek szerint Verespatak létét a kanadai Rosia Montana Gold Corporation ciános technológiával létesítendő aranybányája fenyegette, az egész települést el akarták árasztani. Sok ház már akkor lakatlan és romos állapotú volt.

Ami azóta történt:

"2014. júniusban a román parlament elutasította a beruházásnak kedvező törvénytervezetet, 2016. januárban pedig a kulturális minisztérium védett műemlékvédelmi területté nyilvánította a települést 2 kilométeres körzetben. A Világörökség Bizottság a 2018-as ülésszakon tárgyalta volna Verespatak felvételét a világörökségi helyszínek listájára, amihez már az összes kedvező szakvélemény rendelkezésre állt, de a román kormány a tárgyalás elhalasztását kérte a Románia és a Gabriel Resources cég közötti folyamatban levő per miatt."
Forrás: wikipedia

"A 2000 éves Verespatak a legrégebb bejegyzett bányásztelepülés. A rómaiak idején Alburnus Maior név által ismerték. A régészeti ásatások felfedeztek két templomot és más szenthelyet is, amelyek a római kori településen működtek, valamint egy hajdani kővárat amely az Alburnus Maiorra telepített bányászok védelmét szolgálta. A bánya járataiban 25 római-kori viasszal bevont írásos lapot találtak, melyek 131-167-ből származnak. A rómaiak idején hivatalos aktának számító lapok fadeszkára íródtak és megőrzésük érdekében viasszal vonták be őket. A legtöbb lap jelenleg a Budapesti Történelmi Múzeumban látható.
Verespatakon bányászati múzeum működik. Bemutatja, miként dolgoztak az elődök az arany kibányászásán. A múzeumlátogatás közben 157 lépcsőfokon 33 fokos dőlésszögben leereszkedve, egy rövid szakasz után jutunk el a római járatokig. Nemrégiben a régészek feltárták Románia egyetlen római kori mauzóleumát is. Jelenleg a világ szeme Verespatak sorsát figyeli.
Egy kanadai cég nyíltszini bányászattal több tonna aranyat akar kibányászni a falu alól. A Green Peace és más szervezetek harcba lendültek Verespatak megmentéséért "
A feni idézet innen származik.

Sétánk Verespatakon - a bányászati múzeumba sajnos nem tudtunk bemenni, mert mire odaértünk, már zárva volt.
Az ehhez az úthoz kapcsolódó összes bejegyzés:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése