2022. augusztus 2., kedd

Kirándulás Torockószentgyögy festői várának romjai alatt - Székelykő-túráink - Nyaralás Torockón, 2022. június 6-11. között


Nyaralásunk negyedik napjára egy könnyed és rövidebb kirándulást terveztünk, az impozáns szentgyörgyi lovagvár romjai környékére. A várhoz felmenni sajnos nem tudtunk, mert nem tanácsos, mivel a falai nem biztonságosak. Úgy hallottuk felújítás előtt áll. De nem is baj, hogy nem mentünk fel, mert elég meleg volt a meredek kaptatóhoz - és amúgy is voltunk már többször a várban - inkább sétáltunk, és a fák árnyékában pihentünk, hűsöltünk és gyönyörködtünk a tájban. No meg sokat fotóztunk 😊.....

Hegyekkel három oldalról körülvett magaslaton állnak a szentgyörgyi vár tekintélyes romjai, a Toroczkayak vára. Az észak-déli irányban hosszan elnyúló, szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos vár alsó- és felsőrészből áll. A várat a XIII. században Toroczkay Vencel kezdte építeni. I. Lajos király idejében már kétszintes volt. A Toroczkayak által évszázadokon át, folyamatosan lakott várat 1704-ben Tiege báró osztrák csapatai vették ostrom alá, ágyúval lövették, majd elfoglalták és felrobbantották. Ezután a vár elhagyatottan, lakatlanul pusztulásnak indult. Ennek ellenére a szentgyörgyi vár tekintélyes maradványai, több helyen két emelet magasságban, ablak- és ajtó részletekkel ma is állnak.

A felvételek 2022. június 9-én készültek.


A távolban már látszik a várrom.....









A vár minden oldaláról más arcát mutatja....





Itt is sok szép virág nyílt, mint mindenhol...


A környező hegyek....











A várrom magányos falai között sok madár tanyázott...





Egy festői kép a várról...


...és a Székelykőről



Már megyünk visszafelé










Az ehhez az úthoz kapcsolódó összes bejegyzés:





2 megjegyzés:

  1. Két éve nyaraltunk mi is itt! Úgy alakult, hogy két napunk volt csak akkor a "nyaralásra", deolyan tömény volt, hogy mai napig úgy emlékszem rá, mint egy rendes, legalább egyhetes pihenésre-feltöltődésre. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szép ez a táj, és annyi minden látni való van a környéken, hogy így ennyi év távlatából is mindig találunk új, felfedezésre váró kirándulási célpontokat 😊.

      Törlés