2018. augusztus 19., vasárnap

Nyaralás, 2018. július 9-16. - A Karakó híd Lóvésznél


Zetelakára való visszatérésünk előtt, a gyimesbükki kirándulás után, délután még betértünk Lóvészre, hogy megnézzük a Karakó völgyhidat. A falu északi végén álltunk meg és onnan már gyalog mentünk a völgyhíd felé egy köves úton. A híd alatt áthaladva az út élesen visszafordul és felvezet a híd szintjére. Ittjártunkkor a vágány éppen felújítás alatt volt.

Itt épült a Karakó völgyhíd 1897-ben, mely a Monarchia legnagyobb vasúti kőhídja volt. A völgyhíd 94 m hosszú, középen 64 m magas, a Karakó patak völgyét íveli át. Eredetileg kőpillérekre épült, melynek maradványai ma is láthatóak. 1916-ban a Monarchiát megtámadó román sereg megállítására bajor katonák felrobbantották. 1917-ben helyreállították, de 1944-ben ismét felrobbantották, az orosz-román előrenyomulások miatt A jelenlegi hidat 1946-ban a románok építették, az eredetileg két vágányú hídon jelenleg csak egy vágány van. 

A felvételek 2018. július 12-én készültek.


Gyalogosan a híd felé

A hídhoz itt kell a jobb oldali utat választani


Legelésző tehenek a domboldalon...

A völgyhíd (már visszafelé tekintve a falun túlról) ...

A régi kőhíd maradványa
Egy földúton felkapaszkodva felmentünk a híd tetejének szintjére -  ittjártunkkor a vágány éppen felújítás alatt voltA híd távolabbrólAz ehhez az úthoz kapcsolódó összes bejegyzés:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése