2021. augusztus 23., hétfő

Nyaralás Erdély legszebb falujában, Torockón, 2021. augusztus 9-15. - "Magos Déva vára" felújított romjai


A máraiaradnai látogatásunk után indultunk tovább hosszú utunkra, ami Torockóig összesen 570 km volt. Déva vára régi álom volt már, hogy láthassuk, így most ez hála Istennek, meg is valósult.
A déli órákban, a tűző napon való 1 órás várakozás után a Telecabina röpke 2-3 perc alatt röpített fel a magasba. Egy felvonóba 15-en utazhatnak, folyamatosan ment fel és le. A jegy ára oda-vissza, felnőtteknek 20, gyerekeknek és nyugdíjasoknak 10 Lei volt, de fent a várban belépőt már nem kellett fizetni.
Fel lehet menni gyalog is, meredek szerpentin úton, de a látogatók 90 %-a biztos a kabint választja, főleg ilyen kánikulában. Kényelmesebb és gyorsabb is, főleg ha nem áll ilyen hosszú sor.
A várban mindenki arra bóklászik, amerre tetszik. Mi kb. 1 órát voltunk fent.
Hatalmas alkotás, szép lehetett fénykorában. Az Alsó-Maros mentén magasodik, 371 m magasan, egy 250 m magas sziklán. Most is impozáns, pár évvel ezelőtt újították fel.
A balladát biztos mindenki ismeri róla, hogy belőle mi igaz, s mi sem, azt mindenki maga döntse el, de annyi biztos, hogy a XIII. század óta még mindig áll... 😅 

A felvételek 2021. augusztus 10-én készültek


Hosszú tömött sor, a kabinra várva

Egy kabin már jön vagy megy

Ismét a hosszú sor látszikKilátás a kabinból a városra...


Mindjárt felérünk

Megkezdtük sétánkat a vár falai között...


A kabin felső állomása
A régi Vármegyeháza, a mai Polgármesteri hivatalKilátás a Maros völgyére...


A fahíd és a Cézár kapu...

...és én

Kilátás a MarosraLőrések...
A déli Zwinger (szorító)
Gyilokjáró


KemenceFeri megy fel a meredek lépcsőn...

És már onnan integet

Nemsokára jövünk le

A vár már az autóból nézve, ahogy indulunk tovább. Kicsit én is tükröződök benne. 😊

Útközben, tovább...

A Maros...


Ez az utolsó kép hat nap után, hazafelé készült, az autópályáról, amikor a távolban megpillantottuk a várat. De gondoltam itt teszem fel. Még messziről is jól kivehető a vár, a kabin pályája, és jól látszik az egész hegykúp.

5 megjegyzés:

 1. Képzeld, nekem erősen nem akart összejönni Déva várának meglátogatása... :P :D
  '90-ben, 10 évesen kirándultunk oda, de mivel a nekem tetsző fiú nem ment fel, hát én sem mentem. :D
  '97-ben, mikor Déván készültünk fellépni az iskolai zenekarral, végül nem jutottam el, mert épp meghalt nagyapám.
  2011-ben, a Dévai Magyar Napokon ott főztünk pont a vár tövében, de a csapatból senki sem akart felmenni, így egyedül nem vágtam neki. És a tömeg is akkora volt, hogy bizonyára, élvezhetetlen lett volna.
  2012-ben, amikor végre úgy volt, hogy családostól felmegyünk, szintén nem sikerült: pont előtte fedeztük fel, hogy a férjem elhagyta a pénztárcáját.
  Már azt hittem, jelnek kell vennem, hogy ilyen sokszor nem jött össze, attól tartottam, ha felmegyek, engem is befalaznak :D :D :D .
  Aztán mégis összejött: az utóbbi 5 évben kétszer is voltam, mindkétszer a lányaim osztálykirándulásaikor. :) Először gyalog mentem és jöttem, másodszor pedig kabinnal mentem és gyalog jöttem, de egy teljesen más útvonalon, nem a meredek lépcsősön. Gyönyörű maga a vár is, és a kilátás is körös-körül. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen Edith a hosszú leveledet. Akkor te évtizedeket vártál, mire feljutottál, de szerencsére sikerült, és nem is jártál úgy, mint szegény Kömíves Kelemenné, pedig őt is le akarták beszélni, hogy meglátogassa a férjét a vár építkezésen 😊😀.

   Törlés
 2. Itt is nagyon szép fotókat láttam és Déva vára nagyon részletesen lett lefotózva. Szép és gondolom nagyon fárasztó utatok volt a hat nap alatt, de a sok szépség kárpotólt mindenért. Erőt, egészséget kívánok nektek, hogy még sok-sok helyre kiránduljatok és élményekkel gazdagodva térjetek haza, mert ez az út is csodálatos lehetett. Én nagyon szeretem az élménybeszámolóid.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönjük szépen Lívia a kedves szavaidat! Tényleg kicsit fárasztó volt, mert minden napra hegyi túrákat szerveztünk. De a panzió nagyon kellemes hely, este mindig jókat ettünk és másnap reggel újúlt erővel indultunk az újabb elmények felé.

   Törlés