2017. február 6., hétfő

Nyikó-mentétől Máréfalváig - Nyaralás, 2007. július 20. és augusztus 1. között


Ezen a borongós napon töltöttük utolsó napunkat Zetelakán, de hazautazás előtt azért még sok szépet meg tudtunk megnézni. Végigmentünk a Nyikó-menti falvakon, ahol 2005-ben hatalmas árvíz pusztított, s még akkor, két évre rá is látszottak nyomai.
Kirándulásunkat Máréfalván fejeztük be, ahol a szépen gondozott tájházat néztük meg.

Egy hirtelen jött felhőszakadást követően emberemlékezet óta nem ismert nagyságú árvíz pusztított a Nyikó-mentén, a csodálatos térség percek alatt siralomvölggyé változott. Szörnyű pusztítás ment végbe, de a legszomorúbb, hogy  az áradás emberéletet is követelt, tizenhatan vesztek oda a hullámsírban. (idézet innen)

Nyikó-mente a Hargita fennsíkjának nyugati pereméről induló, és Székelykeresztúr mellett a Nagy-Küküllőbe torkolló Nyikó-patak völgye.
Falvai alkotják az egykori Udvarhelyszék jellegzetes vidékét. A Nyikó-völgye egyike a hagyományos udvarhelyszéki kistérségeknek. Legnevezetesebb települései: Szentlélek, Farkaslaka, Kobátfalva, de hozzátartozik Kecset, Kisfalud és Bencéd is.
Az Udvarhelyi-dombvidék nyugati részét észak-északkeleti irányban átszelő Nyikó-patak vízgyűjtőjéhez tartozó falvak közigazgatásilag két községbe tartoznak: a felső folyás mentén Farkaslaka, míg a középső és alsó szakasz Siménfalva községhez tartozik. (A Wikipédiáról)

A felvételek 2007. július 31-én készültek.


Nyikómalomfalva

Ahol csak néhány szép székelykaput néztünk meg...
Kobátfalva

Itt az 1834-ben épült unitárius templomot néztük meg, belülről is, majd sétáltunk kicsit a környékén. Az árvíz nyomai jól látszottak még a templom falán is, és lakóházakon is.

A templom kívülről...


...és belülről


Az orgona


Az orgona melletti festett rész közelebbről, középen az unitárius egyház címere

A festett mennyezeti fakazetták - mindegyik más és más...
A szószék

Persely


A templom melletti fa harangláb

És a házak, az árvíz nyomaival - a víz az ablak közepéig emelkedett

Ezen a házon "csak" az ablak alját érte el

Egy szép, régi székelykapu, amely túlélte az ítéletidőt

Ehhez már nincs mit mondani...


Nagykadács
Siménfalva

Máréfalva - a tájház

A Csíkszereda - Székelyudvarhely közötti országút mentén, Máréfalván, a 214-es házszám alatt igényesen kialakított tájház várja látogatóit. A tájház 2004-ben nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt, ahol egy hagyományos székely portát sikerült visszaállítani eredeti állapotába. A ház, a benne elhelyezett gyűjtemény, a lakberendezési tárgyak, háztartási eszközök betekintést nyújtanak a ház hajdani lakóinak mindennapi életébe.
A gyűjtőmunkát 1970-ben kezdeményezte Kovács Piroska tanár néni.
A tájház múzeum jellege mellett ifjúsági táboroknak is helyet ad. Itt kerül megszervezésre 2003 óta a kapufaragó tábor, ahol hagyományos falusi környezetben a kapufaragás mesterségének fortélyait leshetik el a gyerekek, érdeklődők a mesteremberektől. 2005 óta a bútorfestő tábor is itt nyitotta meg kapuit. Ma már összevonva, a Kalákatábor keretein belül kerül megszerezésre mindkét esemény.

Idézet innen

A tájház az utca felől nézve......és az udvarból nézve...
A tájház szobája...

Egy szépen festett láda 1835-bőlKonyharészlet...
Előkészület a szövéshez...

A szövőszék...A kész szőttesek


A csűr

A csűr belseje

Egy régi székelykapu felső része a csűrben

A tájházban működő gyerek fafaragó táborban készített kis szekrények

Búcsú a tájháztól...

A ház kapuja 1893-ból való...Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése