2017. február 4., szombat

Klézse és Torja meglátogatása - Nyaralás, 2007. július 20. és augusztus 1. között


Ezen a napon elég messzi tájra, Klézsére - a Csángóföldre - kirándultunk el Zetelakáról. Visszafelé rövid pihenőre megálltunk az Ojtoz-pataknál, majd Torján felkerestük Árpád fejedelem szobrát, amit - illetve akit - Árpád-házi zászlóval ajándékoztuk meg.

A felvételek 2007. július 30-án készültek.


Klézse

Klézse Bákó megyében, Bákótól 18 km-re fekszik. Több csángó szervezet székhelye, 2001 óta - a hivatalok erős ellenállását leküzdve iskolában is oktatják a magyar nyelvet.
Itt született Duma István András, csángó költő, író, művelődés- és iskolaszervező, lapszerkesztő. 1999-ben létrehozta a Szeret-Klézse Alapítványt, azon belül pedig a Klézsei Magyar Házat és a Petrás Incze János Tájmúzeumot. 2000-ben Bocskai díjjal tüntették ki.

A katolikus templom...
Utcarészletek....
A tájmúzeum kiállítási tárgyai...
Duma István András, aki körbevezetett minket
Pihenő az Ojtoz-pataknál
Torja

A világ legnagyobb székelykapuja 15,06 m széles és 9,5 m magasságú, amit 2005. szeptember 10-én avattak fel Kovászna megyében, Torján, a település Kézdivásárhely felőli bejáratánál. A kaput torjai tölgyből, helyi mesterek faragták. Tervezője és a minták faragója a 28 éves Pethő Sándor, aki édesanyjától tanulta meg a faragást és ma is az ő rajzait használja munkáiban. Gyerekkorától farag és azóta dédelgetett álma egy székelykapu faragása Torja bejáratánál.

A település másik bejárata közelében, a templomdombon áll Árpád fejedelem szobra, ahol szintén érdemes megállni néhány percre, ha erre járunk....

A világ legnagyobb székelykapuja
Árpád fejedelem szobrának alkotója Miholcsa József, marosvásárhelyi szobrászművész

A szobor a templomdombon áll, avatása 2003. július 26-án volt

Feri felerősíti az Árpád-házi lobogót, amit én varrtam...Egy év múlva, mikor újra ellátogattunk ide, még megvolt a zászló, ha kicsit viharverten is

Végezetül Torja erődtemploma...
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése