2016. október 30., vasárnap

Az Aranyosfői-jégbarlang - Nyaralás, 2007. július 20. és augusztus 1. között


Az Aranyosfői-jégbarlang az Erdélyi-középhegységben helyezkedik el. A barlang felfedezésének időpontja nem ismeretes. Bizonyos azonban, hogy 1863-ban Adolf Schmidl leírást és térképet készített róla.

A jégbarlang az 1165 m magas hegytetejéről levezető kb. 50 mély kürtő alján található. Ez az alakzat tette lehetővé kialakulását, ugyanis a hideg levegő megmarad lent a mélyben, még nyáron is nulla fok közelében van a hőmérséklet. Amikor mi ott jártunk, akkor is 30 fok felett volt a hőmérséklet, és leereszkedve nagyon jól esett az egyre hűvösebb klíma. A barlang szájához egy 48 méteres vaslépcsőn kb. 200 lépcsőfok vezet le. Fent a korlátot a forróság miatt volt nehéz megfogni, míg lent a kezünk már majdnem hozzáfagyott a vaskorláthoz.
A barlangnak csupán két terme látogatható, a bejárat mögötti 108×78 méteres Nagyterem, melynek középen egy jeges tó található. A másik a Templomnak nevezett kisebb terem, ahol sok érdekes, jól megvilágított jégképződmény sorakozik egymás mellett. 

A jég térfogata 75 000 m3, vastagsága 26 méter. A hőmérséklet nyáron általában +1 °C-ig emelkedik, télen −7 °C-ra süllyed. 

A barlang megközelítése 2007-ben még nem volt könnyű. Autóval Felsőgirdából (Garda de Sus) tértünk le egy rossz minőségű keskeny köves útra, majd gyalogosan nagyrészt erdőben tettük meg a barlangig vezető utat, kb. 2 óra alatt.

Azóta sok minden változott. Továbbra is Felsőgirdánál kell letérni, a táblákkal is jelzett 1-2 km-es murvával szórt útszakasz után már egy nagyon jól autózható, teljesen új, aszfaltozott rész következik, egészen a barlanghoz vezető útig. A kicsit szűknek tűnő út mellett gyönyörű a kilátás.
Innen a jégbarlangoz kb. 10-20 perces sétával lehet eljutni, a belépő 10 lei. Mindenki egyénileg indulhat a kb. 50 m-es mélységbe. A termek led lámpás megvilágítást kaptak. A barlangrendszer sokkal hosszabb, mint amennyi bejárható, a teljes útvonalhoz engedély szükséges.

Újabb információk és képek ITT olvashatóak, illetve láthatóak róla.

A felvételek 2007. július 21-én készültek.


Felfelé a gyalogos úton...

Megérkeztünk a barlanghoz - itt még nagyon meleg volt

Lefelé a vaslépcsőkön

A barlang szájánál csúszós volt a havas-jeges út
A "Nagyterem"...


A "Templom"....Vakuval másmilyenek voltak a színek

Egy kisebb jégtömb a Nagyteremben,,,,

..és egy másik érdekes képződmény, a 3000 éves jégtömb  - mintha most bukkanna ki
egy cápa a jég alólInnen már indultunk felfelé a barlangból

Nem áll fejtetőn a kép - a vízben tükröződik a lépcső


Ismét a hosszú úton, vissza a parkolóig...
Visszaértünk a gyalogtúra kiindulási pontjára


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése