2014. március 12., szerda

A Székely Szabadság Napja - tömeggyűlés Budapesten, 2014. március 10-én


A gyülekező a Hősök terén délután 4 és 5 óra között volt. A magyar és a székely himnuszok eléneklésével 5 órakor kezdődött meg a műsor. A műsorvezetők Erdélyi Klaudia és Endrédy Gábor volt, fellépett a Kárpátia zenekar és az Árpád Hős Magzatjai együttes.
Beszédet mondott György-Mózes Árpád, a Székelyföldért Társaság elnöke, Gergely István, a Csibész Alapítvány elnöke és Dudás Katalin felvidéki tanítónő.
A megemlékezés során felléptek a Magyar Állami Operaház és a Nemzeti Színház székely származású művészei, szavalatot mondott Wittner Mária és Kézdivásárhelyről Sebestyén Rita, táncosokkal érkezett Juhász Zoltán és családja a Békás zenekar közreműködésével, énekelt Baricz Gergő és a Historica zenekar frontembere, Ézsiás Péter.
A rendezvény alatt 9.600 mécsesből raktak ki egy 8x12 méteres székely zászlót, tiltakozva az ellen, hogy a román hatóságok továbbra is üldözik a székely jelképeket!
A tüntetés előtt és alatt a rendezvény költségeinek fedezésére adományokat gyűjtöttek, jelképes 100 forintot, amivel mindenki hozzájárulhatott a székely (mécses)zászló kirakásához. (az őszi tüntetéshez hasonlóan a jelszó: "Százas, hogy ott leszek").
Egy 1.000 Ft-os adományért cserében bárki tulajdonosa lehetett a Székelyek Nagy Menetelése alkalmából kiadott 2014-es, A3-as méretű falinaptárnak.
Este 7 óra körül a tömeg a marosvásárhelyi vonulás betiltása elleni tiltakozásképpen (mindenki kezében egy-egy mécsessel) a román nagykövetség elé vonult, ahol letették a mécseseket és elénekelték a Székely Himnuszt.

Ne feledjétek, a jelszó a régi: Székelyföldért megmozgatjuk az egész világot!


A Hősök tere a mécses-zászlóvalA Kárpátia zenekar

Szintén a Kárpátia zenekar

Egy hosszú székely zászlót tartanak a demonstráció résztvevői
Székely zászlók

Ismét a Kárpátia zenekar....

...és a hosszú zászlóKezdik meggyújtani a mécseseketA két műsorvezető - Erdélyi Klaudia és Endrédy Gábor

Endrédy Gábor

Erdélyi Klaudia

A háttérben látszik Wittner Mária és Gergely István "Tiszti" is

Wittner Mária mögött Sebestyén Rita látszik


Egy 5 éves székely kislány szavaltGyörgy-Mózes Árpád, a Székelyföldért Társaság elnöke


Egyre több mécses világít


A sötétben szépen világított a sok-sok mécses...Háttérben a Szépművészeti Múzeum látszikA szépen kivilágított Vajdahunyad vára a Városligetben, a Hősök tere közelében


Végezetül még egy, kicsit hosszabb leírás a Magyar Televízió híradója nyomán, akit érdekel, olvassa el:

"A Székely szabadság napján tömeggyűlést tartottak hétfő délután Budapesten, a Hősök terén. A magyar és a székely himnusz eléneklése után a Székelyföldért Társaság elnöke köszöntötte a Hősök terén összegyűlt tömeget, amely a tér mintegy ötödét foglalta el. György-Mózes Árpád felhívást olvasott fel, amelyben felszólítják a román kormányt, hogy tárgyaljon a székelyföldi autonómia ügyét képviselő szervezetekkel, valamint tartsa tiszteletben az emberi jogokat. Az összegyűlt tömeg "autonómiát Székelyföldnek" közfelkiáltással fogadta el a felolvasott dokumentumot.

A szónok arról beszélt, hogy a Székely szabadság napján emlékezni és emlékeztetni gyűltek össze. "Emlékezni azokra a székely vértanúkra (...), akik az 1948-49-es forradalom és szabadságharc leverése után is hittek a magyar szabadságban" - fogalmazott. György-Mózes Árpád közölte, azért is tüntetnek most, hogy emlékeztessék a világot, illetve a román kormányt, hogy a székelyek szabadságszeretete és autonómiaigénye továbbra is épp olyan erős, mint volt 160 évvel ezelőtt.


Bejelentette, hogy a tavaly útjára indított, Székelyföld autonómiáért elnevezésű kezdeményezés "életképesnek bizonyult", az idén a világ 18 helyszínén tudtak mozgósítani támogatókat. Megemlékezést tartanak Budapest és Marosvásárhely mellett például Szolnokon, Esztergomban, Pozsonyban, Bécsben, Stuttgartban, Londonban, az Egyesült Államokban, valamint Kanadában is - mondta György-Mózes Árpád. A Székelyföldért Társaság elnöke szerint "erőt kell felmutatni", és sok emberre van szükség, mert "ideig-óráig el lehet hallgatni a tényeket, de már a román kormány is érzi, hogy Székelyföld autonómiájának szelleme kiszabadult a palackból".

Szavai szerint ezt érzékeli már Szlovákia is, hiszen a napokban jelentették be, hogy az Európai Bizottság oldalán a Székely Nemzeti Tanáccsal szemben száll be az uniós polgári kezdeményezés elutasítása miatt indított perben. A magyar kormány viszont - fűzte hozzá - a székelyek mellett száll be az Európai Unió Törvényszékénél indított perbe. "Mi a mozgalmunkat komolyan gondoltuk, kitartóak leszünk (...), kavics leszünk az európai döntéshozók cipőjében, bárhova lépnek, érezni fogják, hogy szúrja és nyomja őket, érezni fogják, hogy van itt egy probléma" - fogalmazott György-Mózes Árpád, hozzátéve, hogy ez egy pártok felett álló, közös ügy.

Közölte, a Budapesten is felolvasott felhívást 10 ország 20 helyszínén fogadták el az autonómia mellett tüntetők. A dokumentumot angol nyelven elküldik számos ország nagykövetségére. Ebben azt írják, hogy Romániának be kell tartania nemzetközi kötelezettségét, el kell fogadnia a párbeszédet és tiszteletben kell tartania az emberi jogokat. A felhívásban emlékeztettek arra, hogy Románia vállalta: a nemzetiségek, azon a területen, ahol többségben vannak, különleges önrendelkezést kaphatnak. Románia jelenlegi kormánya éppen közigazgatási reformra készül, amivel - várhatóan - megszegi az unió vonatkozó ajánlásait, és Székelyföldet román többségű közigazgatási egységekbe illeszti be. Ezzel felszámolják a székelyek érdekérvényesítésének utolsó intézményi kereteit is - tette hozzá.

Wittner Mária fideszes országgyűlési képviselő Tóbiás Klára Csillagúton című költeményét szavalta el. A tömegben a székely lobogó mellett sok magyar és árpádsávos zászló is volt. A Szépművészeti Múzeummal szemben felállított színpad előtt mécsesekből kirakták a székely zászló több mint 8 méteres mását, illetve magukkal hoztak egy 10 méternél is nagyobb lobogót. A beszédek mellett versek és dalok hangoztak el.


Mécseseket helyeztek el a Székely szabadság napja budapesti tömeggyűlésének résztvevői hétfő este a román nagykövetség épülete előtt. A székely autonómia ügye mellett szervezett tömeggyűlés több száz résztvevője rendőri felvezetéssel a Dózsa György úton, az Ajtósi Dürer soron, a Stefánia úton vonult a román nagykövetség Thököly úti épületéhez. Az épület elé vont kordonnál mécseseket helyeztek el, majd elénekelték a magyar és a székely himnuszt. A vonulás alatt a rendőrség lezárta az érintett utakat. A tömeg többször azt skandálta: "Autonómiát Székelyföldnek!"; "Vesszen Trianon!"; "Székelyföld nem Románia". 

4 megjegyzés:

 1. Köszönöm ezt a részletes és szép összeállítást.

  VálaszTörlés
 2. Éva megjegyzése:

  Köszönjük szépen a Székely Szabadság napi képes beszámolót! Így akik nem tudtunk részt venni majdnem
  olyan volt, mintha mi is ott lettünk volna.
  Fentiekkel mi is egyetértünk:
  "Autonómiát Székelyföldnek!"
  "Vesszen Trianon!"
  "Székelyföld nem Románia!"

  VálaszTörlés
 3. Nagyon szep kepek,koszonom amit a szekelyeknek csinaltok....

  VálaszTörlés
 4. Köszönjük mindhármótoknak!

  VálaszTörlés