2016. január 19., kedd

Rövid séták Székelyudvarhelyen és környékén - Nyaralás, 2005. július 12-25.


Ezen a napon Székelyudvarhelyen és környékén kirándultunk, sétáltunk, múzeumot látogattunk. Kezdtük a számunkra akkor még ismeretlen tájakat felfedezni...

A felvételek 2005. július 20-án készültek.


Székelyudvarhely - a Szoborpark

A történelmi szoborparkot 2004. május 22-én avatták fel. Benne 11 magyar történelmi alakot tekinthetünk meg: Hunyadi Jánost, Báthory Istvánt, II. Rákóczi Ferencet, Bem Józsefet, Nyírő Józsefet, Kós Károlyt, Bethlen Istvánt, Wesselényi Miklóst, Bethlen Gábort, Fráter Györgyöt, Szent László királyt, és két szimbolikus alakot: Csaba királyfit és a Vándor Székelyt.

A Szoborpark távolabbról, és néhány szobor közelebbről....




A Vándor Székely - Wass Albert


Székelyudvarhely - a Haáz Rezső Múzeum

Az egykori Udvarhelyszék néprajzi, helytörténeti, képzőművészeti és természetrajzi múzeuma, ahol kellemes sétát tehetünk a sok érdekes látnivaló között....

Az Állami Leány Népiskola egykori osztályterme

Két gramofon

Egykori postaláda

Egy régi székelykapu

Néhány díszes cserépedény


Festett bútorok...




Egy cserépkályha

Lőportartó szaru

Gyermeknapra készült marcipán templom...

és annak belseje

A múzeum szabadtéri része - borvizes korsók, és az azokat szállító kocsik


Székelykapu töredékek....



Korond

Korond, egy híres fazekas falu, szinte minden ház egy kis üzlet is egyben, ahol a mester portékáin kívül sok más fából készült használati és emléktárgy illetve szőttesek is megtalálhatóak.







Szováta

Szováta Székelyföld egyik legnépszerűbb fürdőhelye. Vize 10-szer sósabb mint a tenger, a fürdőzők szinte lebegnek a víz felszínén. Hőmérséklete a felszínén 20 fok körüli, másfél méter mélyen elérheti az 50-60 fokot is. 
A világ legnagyobb és Európa egyetlen heliotermikus (naptól melegedő) tava 1874-ben még nem létezett, ke­let­ke­zését 1875. május 27-én je­gyez­ték. A helyén hatalmas pol­je (lesüllyedt karsztmező) te­rült el, amely egy záporeső után feltelt vízzel, így alakítva ki a Medve-tavat.
Nevét onnan kapta, hogy alakja egy kiterített medvebőrre hasonlít. Vize meddőség ellen jótékony hatású.

Régi villák...




A tó a stranddal....





Szejkefürdő

Szejkefürdőn, a Borvízoldalban találjuk Orbán Balázs báró (1829-1890) a legnagyobb székely, író, történész, etnográfus, publicista és közéleti személyiség sírhelyét és emlékművét. Végakarata szerint itt, az egykori birtokon, a szejkefürdői domboldalban helyezték örök nyugalomra. A kopjafás-féldomborműves síremléket, az Orbán Balázs bronz arcképével Orbán Áron székelyudvarhelyi szobrászművész-tanár tervei szerint építették (1969).
1973-tól kezdve állítanak itt fel székelykapukat, ma már 13 kapu sorakozik a síremlék előtti domboldalon.

A műemlékkapuk sora....







A síremlékhez legközelebb álló kaput Orbán Balázs kapujának nevezik, mert eredetileg szejkefürdői nyári lakának, az úgynevezett Kossuth-laknak a bejárata előtt állott.

Orbán Balázs síremléke, a kapusor végén



Az ehhez az úthoz kapcsolódó összes bejegyzés:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése