2017. május 16., kedd

Kirándulás a parajdi Sószorosban - Nyaralás, 2008. július 21-31.


A parajdi sótelep Európa egyik legnagyobb sótartaléka, a sótömzs maga 1,2 km x 1,4 km átmérőjű, enyhén ellipszis alakú és 2700 m mélységben gyökerezik. Több száz év kibányászható sóját rejti magába, Erdély gazdagságának egyik legjelentősebb, és szinte feneketlen kincsesládája.
A Sóhát dél-nyugati részén található a "Sószoros", tulajdonképpen a Korond-patak áttöréses szurdokvölgye, ahol a patak átvágta a Sóhát és a Gyilkos-oldal közti egykor összefüggő sógerincet és leválasztott egy kisebb dombot. A Sószorosban találkozunk azokkal a sósziklákkal, amelyek parajdi sósziklák néven ismeretesek, és már a XVIII. század végén is turisztikai látványosságot képeztek.
A Sószoros karsztos lepusztulási formái esőbarázdás kősósziklákból állnak, melyek esős időben szürkék, míg szép időben hófehéren csillognak. Látványosak a sókarc-mezők és a csupasz sósziklák erodált maradványai, a sófalak, éles szélű sótarajok és a kisebb kősószakadékok, melyek a sószorost díszítik. A sósziklák aljában sok tömény sósforrás, sószivárgás található, melyek közül a nagyobb vízhozamúak lekúsznak a Korond-patakig és a vizükből kicsapódó vékony sóréteg száraz időben hófehér sósivatagokat eredményez.

Szerencsénk volt az időjárással, mert nagyon szép sóképződményeket láthattunk, így nagy élmény volt végigjárni a Sószoros sószikláit ezen a szép napsütéses napon....

A felvételek 2008. július 28-án készültek.


A Sószoros még az autóból nézve, odafelé menet

A Sószoros bejáratánál olvasható leírás....

...és a térkép

Indulunk lefelé a Sószorosba....

A Korond-patakKözeledünk az első sósziklákhoz....

Közelebbi felvételek....
Hú, ez sós!

Indulunk tovább, át a Korond-patakon.....

A talaj is sós
Van aki egy jó felvételért mindenre képes 😎
Kezdünk felkapaszkodni a szemben lévő hegyoldalon
Már jó magasan járunk...Újabb sósziklák......és közelebbi képek


Visszafelé

Az ehhez az úthoz kapcsolódó összes bejegyzés:

3 megjegyzés:

 1. Csodálatosak ezek a sószikla képződmények, még így a képernyőn is,a természetben meg még szebbek:-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, nagyon különlegesek és látványosak! Persze kell a szép, száraz időjárás, mert akkor egyre jobban kifehérednek :-)

   Törlés
 2. Itt minden nagyon szép, mindennel megvagyunk elégedve, mondta egyszer
  egy "nagy" ember, most meg én!

  VálaszTörlés