2017. január 24., kedd

Brassó és környéke, Szászhermány és Prázsmár - Nyaralás, 2007. július 20. és augusztus 1. között


Ezen a szép napsütéses napon "Szászföldre", a Barcaságba látogattunk el. Először Szászhermányban álltunk meg, ahol körbesétáltuk az erődtemplomot, bemenni sajnos nem tudtunk.
Ezután folytattuk utunkat a híres történelmi városba, Brassóba, aztán innen még le Törcsvárba (Törcsvár a következő sorozat).
Visszafelé egy pillanatra megálltunk, és megcsodáltuk az útról Barcarozsnyó bájos középkori parasztvárát, majd betértünk még Prázsmárba, ahol szintén csak kívülről tudtuk megnézni ezt az egyedülállón érdekes Világörökség díjas erődtemplomot. 

A felvételek 2007. július 28-án készültek.

2014-ben egy újabb nyaralásunk alkalmával ismét ellátogattunk erre a környékre, amikor is mindkét erődtemplomot belülről is végigjárhattuk, és fel tudtunk menni a parasztvárba is. Mindhárom olyan, hogy köztük barangolva visszacsöppenhetünk a múltba...
Akit érdekel bővebben, ezek a képek itt tekinthetőek meg:


Szászhermány

Szászhermány Brassótól 10 km-re észak-keletre fekszik. Magyar neve a Hermann német személynévből származik. A község német neve Honigberg. Gótikus erődtemplomát 12 m magas várfal veszi körül. A templom a XIII. században épült. A XV. században emelt 7 védőtoronnyal megerősített várfalbelső oldalán ottlakásra is alkalmas szobákat alakítottak ki, más szász erődtemplomokhoz hasonlóan. Így a falu minden családjának volt lakrésze, ahova támadáskor menekülhetett.

Séta a templom körül...
Brassó

Brassó Erdély délkeleti részén, a Barcasági-medencében fekszik, a Cenk-hegy lábánál. Az erdélyi szászok egykori nagy központja, régen Brassó vármegye, ma Brassó megye székhelye.
A történelmi Erdély egyik leggazdagabb városa. Évszázadokon át gazdag kereskedelmi város volt, Erdély és a Havasalföld, valamint a német Hanza-városok és Konstantinápoly közötti kereskedelem központja.

Egyik fő nevezetessége a híres Fekete templom, mely 1385-1477 között épült, késő gótikus stílusban. Nevét 1689-ben kapta, mikor a Habsburgok felgyújtották a várost, és a templomot a korom és a füst feketére festette.
Ez Erdély legnagyobb temploma, valamint Európa legkeletebbre fekvő gótikus temploma.
Belülről is az egyik legszebb erdélyi templom, különleges kincse a több száz darabból álló antik török szőnyeggyűjtemény, melyet a város gazdag kereskedői és céhei adományoztak a templomnak.
Gyönyörű neogótikus oltára 1866-ban készült.

A régi épületek között indulunk a főtérre - a katolikus templom a Kolostor utcában

Háttérben a Fekete templom tornya látszik

Egy szép régi ház homlokzata

A főtér egyik díszes háza

Házsor a főtéren, a régi városházával szemben - középen az ortodox templom

Brassó főtere - az árkádos régi városháza, melyben ma történeti múzeum működik

A Fekete templom, mely szintén a főtér közelében található

Mint Velencében...

A régi városháza közelebbről...

A régi városháza eredetileg a céhek tanácsának székháza volt

A főteret környező házak, jobb oldalt a régi városháza, mely mai barokk formáját 1770-ben kapta


A Fekete templom hátulról
Bent a templomban nem szabadott fényképezni - lopva mégis sikerült három felvételt készítenem...Ismét a templom előtt - a Fekete templom tornya


Az egyik bejárat

A templom oldalról

Az egyik szobor a templom külső falán


Amit a kapuk rejtenek - belesve két kapualjba....


A 960 m magas Cenk-hegy - szemben középen a felvonó látszik. Mi is avval mentünk fel a hegyre

A Takácsok bástyája, háttérben a Fekete templom -  a Cenk-hegyre vezető útról nézve
Kilátás a felvonóból...

A város a Brassópojánába vezető útról


Barcarozsnyó parasztvára

Barcarozsnyó Brassótól 15 km-re található, a vár egy 150 m magas hegy tetején áll. A XIV. század végén vagy a XV. század elején emelték, mivel a környék a törököktől gyakran veszélyeztetett vidék volt. A XVI-XVII. századi török és tatár betörések idején a falu teljes lakossága a várba költözött, és itt mint egy kis városban éltek. A várban 80 lakóház, templom és iskola is működött, és a közepén még egy 15 méter mély kút is volt.Prázsmár

A Világörökség részét képező prázsmári vártemplom a legnagyobb és a legkülönlegesebb az erdélyi erődtemplomok között. Sepsiszentgyörgy és Brassó között, a Szászföld határán található.
Az erődtemplom építését német lovagrend kezdte építeni korai burgundi gótikus stílusban, a XIII. században. Kettős várfal veszi körül, a belső fal 1425-ben épült, majd a XVI. században még egy fallal megerősítették. A kettős várfalban négy emeleten 272 lakó- és tárolóhelyiséget, úgynevezett cellákat alakítottak ki a falu lakosai számára, hogy támadások idején itt húzódjanak meg. Minden családnak meg volt a kijelölt helye. Gabonaraktárak, istállók és iskola is működött benne.

Séta a templom körül...


Szuroköntő nyílásokGólyák a templom környékén....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése